När vi väl hade fått in data från vår undersökning så slog vi ihop oss och började generera idéer till hur vi kan förbättra de äldre cyklisternas resor. Men även när kreativiteten ska flöda så behövs det metoder för att ge struktur och ordning, inte minst när det är flera personer involverade. Vi valde att använda "the six thinking hats" (Rafiq, 2015) som går ut på att gruppmedlemmarna antar vissa roller för att se till så att det kritiska tänket finns där hela vägen. Chansen är då större att problem upptäcks och löses så att processen går i rätt riktning. Hattarna är av olika färger, där varje färg ger ett visst perspektiv på idéerna.
Det finns sex hattar, men bara fyra gruppmedlemmar. Så vi fick anpassa den lite. Vi alla antog den vita och gröna hatten, då vi alla skulle utgå ifrån den information som vi har men samtidigt ha fram allas kreativa egenskaper så gott det går. Problem som uppstod, försökte vi oss alla på att hitta kreativa lösningar till. Vidare fick gruppmedlemmarna välja sin hatt, utefter sin personliga förmåga helt enkelt. En av oss hade den gula hatten och fokuserade då på att se fördelarna med alla idéer som uppkom. En annan hade den svarta hatten och fokuserade på att se riskerna och täppa de luckor som våra idéer kunde ha. Därutöver hade varsin gruppmedlem den röda hatten och den blå hatten, det vill säga en moderator som ser till så att processen går framåt och en som hela tiden bekräftar att alla får sin röst hörd i vad de tycker och känner om idéerna som läggs på bordet.
Vi utgick ifrån datan vi fått från vår kravinsamling (länk till enkäten) men eftersom att kravinsamlingstiden var relativt kort så gav det inte mycket mer än att kunna konstruera persona och scenario. Dessa hjälpte oss att generea idéer i en fri brainstorming, som vi sen bearbetade med kreativmetoden.
Vi hade väldigt många idéer som landade i två gränssnitt: Alternate Reality glasögon och en tillhörande app som användaren kan styra vad som syns i glasögonen med.
Kommentera